Kategória:

Edina elborzadva szemléli szülőként, amit oktatás címén művelnek az iskolák. Megírta nekünk, mi pedig megosztjuk. 

„A lányom ma röhögve jött haza a suliból. Mesélte, hogy mivel az angol tanár hónapok óta beteg, így a töri tanár ugrott be helyettesíteni. Mivel ő is „konyít” a nyelvhez, így minőségi helyettesítés címén azonnal nekiugrott a nyelvoktatásnak. Pszori, vat du ju széj? Az osztály fetrengve röhögött.

Kategória:

Villámgyorsan eltelik a nyár és ott találhatjuk magunkat az óvodakezdés küszöbén. Korántsem mindegy, hogy kis 3 éves csemeténket szülőként hogyan, milyen módon készítjük fel az óvodai életre. Sok-sok óvodát kezdő kisgyermeknek görbül le a szája, ha az ajtóban el kell köszönnie édesanyjától. Mit tehetünk mi, szülők ennek elkerülése érdekében?

Kategória:

3 éves gyermekünk óvodakezdésére praktikus, tartós és nem utolsó sorban esztétikus felszerelésekkel kell készülnünk. Ne induljunk neki a tanévnek rossz minőségű ovis zsákkal és tornazsákkal, hiszen ezek legalább 3-4 évig folyamatos igénybevételnek lesznek kitéve.
Milyen szempontokat tartsunk hát szem előtt, ha ovis zsákot választunk?

Kategória:

Sok óvodában elvárják, hogy az oda kerülő kiscsoportos legyen megbízhatóan szobatiszta. A beiratkozáskor persze mélyen hallgatunk a gondokról, esetleg bőszen bólogatunk, hogy „persze, persze, nálunk ez nem probléma”, ám közben csendben imádkozunk, hogy ez szeptemberre valóban így legyen.

Nagy elhatározással vágunk bele a dologba, majd megvásároljuk az első kezünk ügyébe akadó bilit. Kis szerencsével és némi unszolás hatására talán ráül a gyerek, ám a lelkesedés többnyire eddig tart. A gyermek beleun az edénykén való ücsörgésbe, hiszen annyi minden mást is csinálhatna ehelyett, és gyakorta fellázad. A bilit elutasítja és kész is a patt helyzet. Mi a megoldás?

Kategória:

Ha ezt meg kérdeznénk az óvodásoktól, valószínűleg megállás nélkül sorolnák a TV-ből ontott reklám termékeket. Az ilyen játékok azon túl, hogy sokszor méregdrágák, fejlesztőértékük is megkérdőjelezhető. De akkor mi az igazán jó játék?

Kategória:

óvodai beszoktatásMíg egyik óvodában a lassabb, de kíméletesebb beszoktatást támogatják, addig más helyeken inkább a gyorsabb (látszat?) eredményre törekednek.

Előbbi esetben apró lépésenként, fokról-fokra segítik a gyermeket az édesanyától való leválás, az új környezet, új személyek és új napirend elfogadásában, megszerettetésében. Utóbbi esetben "ha bőg, majd abbahagyja" elv alapján kitépik a szülő kezéből az elkeserdett gyermeket, a szülőt pedig elküldik.

Kategória:

testvérek egy ovis csoportbanVannak olyan óvodák, ill. akadnak olyan szülők is, akik, - a kisebb gyermek önállóságát, szabad kibontakozását féltve, - nem támogatják, hogy a testvérek egyazon óvodai csoportba kerüljenek. Az óvodák többségében azonban támogatják, hogy kistesó és nagytesó egy helyre kerüljön. Utóbbi szemlélet nagyon helyes, értéke, haszna felbecsülhetetlen.

Kategória:

nyári tábor választás„Csodálatos nyári napközis tábor a természet lágy ölén, egy magánóvoda szervezésében!“ Óvodás gyermek szülőjeként lelkesen hívtam a megadott számot, ám a valóság kiábrándító volt. A „tábor“ egy zártkerti ingatlan területén volt, melyben egy padlószőnyeggel ellátott garázs volt a pihenőhely, s angol WC helyett „kerti pottyantósba“ kellett ügyeskedniük a gyerekeknek. Utóbbi miatt a gyerekek zöme egész nap nem ment el WC-re, a klotyó manótól való rettegés ehhez képest kutyafüle.

Kategória:

gyurmakészítés házilagNem ördöngősség házilag színes gyurmát készíteni. Olcsón, könnyen, gyorsan, szépet! Nem kell hozzá más, mint a só-liszt gyurmához szükséges liszt, só, víz, valamint kevés olaj és egy kis tempera. Az előbbi alapanyagok összedolgozásával könnyen formázható, nem repedező, minőségi gyurma készíthető, mely egy idő után a hagyományos só-liszt gyurmához hasonlóan kiszárad, megkeményedik. Próbáld ki te is!

 

Kategória:

szobatisztaság 3 évesenEgy bölcsődei gondozónő feldúltan konstatálta, hogy a csoportjába járó 3 éves kisfiú még mindig nem szobatiszta. Ha kakilnia kell, egyszerűen beleereszti a bugyiba, majd, mintha semmi sem történt volna, szalad tovább és, - a gondozónőt idézvén,-  folytatja a rosszalkodás. A nevelő nem érti a dolgot, hiszen ő úgy véli, egészséges esetben minden 3 éves  szobatiszta kellene, hogy legyen. Ha ez mégsem így van, ott a szülő-gyerek konfliktusban keresendők az okok. Vajon igaza van a gondozónak?