Villámgyorsan eltelik a nyár és ott találhatjuk magunkat az óvodakezdés küszöbén. Korántsem mindegy, hogy kis 3 éves csemeténket szülőként hogyan, milyen módon készítjük fel az óvodai életre. Sok-sok óvodát kezdő kisgyermeknek görbül le a szája, ha az ajtóban el kell köszönnie édesanyjától. Mit tehetünk mi, szülők ennek elkerülése érdekében?


A legfontosabb tennivaló, melyet már hónapokkal óvodába lépés előtt el kell kezdenünk: az érzelmi megalapozás. Készüljünk közösen az óvodára, kis motyóját együtt állítsuk össze. Adjunk lehetőséget gyermekünknek arra, hogy ő választhassa ki a neki legjobban tetsző óvodai zsákot és tornazsákot.  Hasznos lehet, ha az előbbieket kedvenc mesefigurája díszíti. 

Az óvodát kezdő kicsiknek általában meg szokták engedni, hogy „alvókás játékot“ vigyenek be a délutáni pihenéshez. Praktikus ötlet, ha zsákjához illő mesés kispárnát választunk erre a célra. Ezt csöppet befújhatjuk saját parfümünkkel, így az ismerős illatú és a kedves mesefigurát ábrázoló kispárna visszaidézi gyermekünk számára az otthon melegét.

Hasznos lehet továbbá, ha esténként óvodáról szóló mesékkel, illetve az erről való beszélgetéssel is vonzóvá tesszük számára az ovit. Így a tanév elején már sok minden ismerős lesz számára.


Kategória: