Sok óvodában elvárják, hogy az oda kerülő kiscsoportos legyen megbízhatóan szobatiszta. A beiratkozáskor persze mélyen hallgatunk a gondokról, esetleg bőszen bólogatunk, hogy „persze, persze, nálunk ez nem probléma”, ám közben csendben imádkozunk, hogy ez szeptemberre valóban így legyen.

Nagy elhatározással vágunk bele a dologba, majd megvásároljuk az első kezünk ügyébe akadó bilit. Kis szerencsével és némi unszolás hatására talán ráül a gyerek, ám a lelkesedés többnyire eddig tart. A gyermek beleun az edénykén való ücsörgésbe, hiszen annyi minden mást is csinálhatna ehelyett, és gyakorta fellázad. A bilit elutasítja és kész is a patt helyzet. Mi a megoldás?

 

Soha ne ültessük rá erőszakkal, mert még jobban megutálja a dolgot, helyette inkább hozzuk meg a kedvét a bilizéshez. Hogyan tegyük mindezt? Természetesen játékosan.

Hasznos lehet például kislányoknak pisilős játékbaba és hozzá való játék bili beszerzése, mellyel valósághűen eljátszhatjuk a használatát. Vicces és meglepő lehet, ha só-lisztgyurma "kakival" is feldobjuk a játékot. :) 

Kisfiúknál, akik állva pisilnek, jó móka lehet a színes vécépapírból megrajzolt és kivágott kishajó vagy virág, melyet meglocsolhat, elsüllyeszthet pisilés közben. 

Kategória: