Megadóan bólogatunk, ha a szombati munkanapok iskolai ledolgozásáról van szó, miközben észre sem vesszük, hogy át lettünk verve. Nem csak mi, de mindenekelőtt a gyerekeink.

 

Miért? Mert a ledolgozandó szombatok 2019. decemberében a téli szünet idejére esnek. Ezáltal december hónapban 17 napot kell „dolgozniuk” (iskolában lenniük) a gyerekeknek és erre a 17 munkanapra mindösszesen 2 pihenőnap jár. Az sem lehet minderre magyarázat, hogy „de hát a szülőknek is dolgozniuk kell, a gyereknek pedig mindez alatt lennie kell valahol”. Erre a problémára normális esetben az ügyelet lenne a megoldás. Amit akinek muszáj, akar igénybevehet, de semmiképpen nem kéne kötelező „munka ledolgozásról” beszélni!

Sok helyen nem is csinálnak mást, mint karácsonyi programként mézeskalács sütést, ajándékkészítést, de várjunk csak! Ez nem mindenhol van ám így. Az én gyerekemnél például már beharangoztak néhány dolgozatot. Mert mikor, ha nem üres „lopott órákban” használjuk ki az ajándék időt? Hű de jó. De a barátnőm lányának több oldalas házi dolgozatot kell írnia karácsonyi ráhangolódásképpen, szombatra. Egy karácsonyi vers elemzése és összehasonlítása korunk karácsonyi ráhangolódásával. Ő mit fog írni? Azt, hogy a mai kor diákjai az iskolai tanulással „hangolódnak”?

 

 

Kategória: