testvérek egy ovis csoportbanVannak olyan óvodák, ill. akadnak olyan szülők is, akik, - a kisebb gyermek önállóságát, szabad kibontakozását féltve, - nem támogatják, hogy a testvérek egyazon óvodai csoportba kerüljenek. Az óvodák többségében azonban támogatják, hogy kistesó és nagytesó egy helyre kerüljön. Utóbbi szemlélet nagyon helyes, értéke, haszna felbecsülhetetlen.Lídia óvodás lánya: Eszter már nagycsoportos óvodás volt, mikor kisöccse beszoktatós kicsiként került a csoportjukba. A nővérke otthonosan, magabiztosan mozgott az oviban, így csodálatosan megtámogatta kistestvére óvodai beszoktatását. Bár az óvó nénik igyekeztek minden picurt megfelelően támogatni az óvodába lépés idején, ám a nagytestvér segítségével még gördülékenyebben és sírás nélkül ment a beszoktatás.

A nagyobb testvér, mint ismerős arc jelenléte önmagában is megnyugtató a kicsinek, ám a szeretett személy utánzása révén az óvodai napirend is sokkal könnyebben elsajátítható.

Abban az esetben viszont, ha a nagytesó hajlamos arra, hogy rátelepedjen kishúgára, kisöccsére, nem ajánlott közös csoporton gondolkodni. Ebben az esetben megtörténhet ugyanis, hogy a kis elnyomott nem tud kibontakozni a zsarnoki uralom alatt. 

A szülőnél jobban senki nem ismeri a gyerekeit, így elsőként Önnek kell mérlegelnie, vajon a haszna vagy a kára lenne nagyobb a közös csoportnak? Gyermekeit ismervén Önben minden bizonnyal egyértelmű lett a válasz. Kérje tehát eszerint az elhelyezést, amennyiben mód van választásra! 
 

Kategória: