Milyen a jó óvónőHa feltesszük ezt a kérdést, sok szülő bizonyára azonnal sorolni kezdi: aki türelmes, kedves, gyermekszerető, gondoskodó, empatikus... de vajon mikor tud egy pedagógus igazán azonosulni a kicsikkel? Megkérdeztük az óvó néniket.


Katalin hosszú évek óta óvodapedagógusként dolgozik, ám mint mondja, igazán akkortól tudott teljes mértékig együtt gondolkodni, együttérezni a gyerekekkel, mikor megszületett két saját gyermeke.
- Természetesen előtte is nagy-nagy szeretettel tudtam odafordulni az aprónéphez, ám mégis vízválasztó volt számomra a saját csemetéim születése. Ettől a pillanattól kezdve minden, korábban aprónak tűnő kérdés is hangsúlyossá vált.

Ugyanígy vélekedik a kérdésről Ágnes is, aki szintén jó ideje óvodapedagógusként dolgozik.
- A kisfiam születése óta még nagyobb empátiával közelítem meg a mindennapi problémákat. Már tudom, miért olyan fontos, hogy odafigyeljünk a nap egésze során a bőséges folyadékbevitelre (keserves dolog a kőkemény széklettel való küzdelem, a vérző popsi) vagy a bánatos szemecskében az alig észrevehető könnycseppekre (hangok nélkül is lehet sírni és szenvedni). Sokkal jobban átérzem a kicsi és szülője elválásának fájdalmát, hiszen magam is részese voltam mindennek és még sorolhatnám. Egy szóval: biztosan érzem, a kisfiam születése által váltam nagybetűs óvónővé.

 

Kategória: