Joggal merül fel e kérdés akár köztéri, akár óvodai vonatkozásban. Vajon milyen szempontokat érdemes figyelembe venni, ha a gyermek számára igazán jó lehetőséget keresünk a szabadtéri mozgásra?

Akár gyermeküknek óvodát kereső szülőként pásztázzuk végig az intézmények kertjének játszóterét, akár a környékbeli, köztéri játszótereket mérjük fel szülőként, minden esetben figyelembe kell vennünk néhány fontos szempontot. Mik ezek? Vegyük hát sorba:

A játszóterek megítélésénél elsődleges szempont, hogy az ott található játékok maximálisan biztonságosak legyenek. Ezt a célt szolgálja egyebek mellett a játékok alatt kialakított tőzeg-szőnyeg, ill. gumitégla is. A köztéri, illetve intézményi használatra szolgáló játékoknál európai szabvány szerint végzett, ún. TÜV vizsgát is végeznek, mely a nagyobb igénybevételnek kitett eszközök használhatóságáról ad tanúsítványt.
A játszóterek közül részesítsük előnyben azokat, melyek fából készültek, és igazi játékélményt, sokoldalú mozgást biztosítanak. Hasznos lehet, ha a játékok szerepjátékokra is lehetőséget adnak (így pl. lovagváras, építkezős, hegymászós, lovaglós stb.), így azokat biztosan szívesen veszik birtokba a csemeték.
Fontos, hogy a játszótér elrendezése lehetővé tegye, hogy ott több gyermek egyszerre, biztonságos körülmények között játszhasson, biztosítva a közös játék, közösségi tevékenységek élményét.