Sok szülő kénytelen szembesülni a szorongató problémával, hogy óvodába készülő gyermeke még nem szobatiszta. A dolgot csak nehezíti, ha a gyermek semmiféle érdeklődést nem tanúsít a bilizés iránt. A szülők egyre jobban kétségbe esnek, és türelmüket mind jobban elveszítve küzdenek az eredményért, ami viszont elmarad…

Sok óvodában elvárják, hogy az oda kerülő kiscsoportos legyen megbízhatóan szobatiszta. A beiratkozáskor persze mélyen hallgatunk a dologról, esetleg bőszen bólogatunk, hogy „persze, persze, nálunk ez nem probléma”, ám közben csendben imádkozunk, hogy az elkövetkező tavaszi-nyári időszak elég legyen a szobatisztává válásra.

Nagy elhatározással vágunk bele a dologba, majd megvásároljuk az első kezünk ügyébe akadó bilit. Kis szerencsével és némi unszolás hatására talán ráül a gyerek, ám a lelkesedés többnyire eddig tart. A gyermek beleun az edénykén való ücsörgésbe, hiszen annyi minden mást is csinálhatna ehelyett, és gyakorta fellázad. A bilit elutasítja és kész is a patt helyzet. Mi a megoldás?

Soha ne ültessük rá erőszakkal, mert még jobban megutálja a dolgot, helyette inkább hozzuk meg a kedvét a bilizéshez sok-sok dicsérettel, mesével.