Andrea 7 éves kisfia balkezes, ám egy hirtelen ötlettől vagy befolyásoló körülménytől vezérelve kitalálta: szeretne inkább jobbkezes lenni. Hasznos tanácsok balkezes gyermeket nevelőknek: 

Szülői kérdés:

Kisfiam 7 éves, idén kezdte az iskolát.Meggyőződésem ,hogy balkezes.Otthonra is és az iskolába is vettem neki "balkezes ollót" amivel én jobbkezesként képtelen vagyok vágni.Azt vettem észre,hogy ő jobb kézzel vág a balkezes ollóval,amikor rákérdeztem azt mondta, hogy ő jobbkezes szeretne lenni.

Adtam neki egy jobbkezes ollót azzal pedig bal kézzel vágott .Persze nem túl nagy sikerrel.A balkezesség nála elég korán kialakult. Amikor óvodába kezdett járni már sejthető volt ami egyre erősebben vált biztossá.Egyébként nagyon ügyes, szépen rajzol aprólékos dolgokat is, a kedvencei az autók. Szépen is ír,szebben mint a nála 2 évvel idősebb bátyja, aki jobbkezes. Az ollóval való vágás mégsem megy sehogyan sem.Tudna nekem ez ügyben tanácsot adni? Gyakoroljam vele többet? Melyik kezével vágjon? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlöm!Andrea.

 

Óvónő válasza:

Kedves Andrea!

 

Érdemes lenne kideríteni, vajon milyen okból érzi szükségét kisfia, hogy jobbkezessé váljon. Ha esetleg külső motiválásra (pl. tanítónő szorgalmazza), beszéljen vele és mondja el neki nézeteit.

A bal kézről jobb kézre való átszoktatás teljes mértékig káros és helytelen hozzáállás, egyetértek Önnel, ha a kialakult balkezességet támogatni próbálja.

Tanácsom az ollóhasználattal kapcsolatban: nézze meg spontán módon (pl. gyöngyök dobozba pakolása, fésülködés, búgócsiga felhúzása, kislabdával dobás, stb) melyik kezét használja, majd azt az oldali dominanciát támogassa meg. Ezután mindenféle felvezető vagy magyarázkodás nélkül adja a kezébe a megfelelő (feltehetően balkezes) eszközt. Hozzáfűzni talán csak ennyit érdemes: "ezzel tudsz kényelmesen vágni" Ezután pedig használják sokat az eszközt otthoni barkácsolás során is, minek következtében remélhetőleg hamar kialakul annak praktikus használata, technikája.

 

Üdvözlettel: az Óvónő

Forrás: gyermeksziget.hu (Óvónő válaszol szaktanácsadó rovat)

Kategória: