Ágnes 3 éves unokája izgága, túlpörgetett viselkedésével nagy feladatot ró a felnőttekre. Rombol, dobál, semmilyen tevékenység nem köti le, beszédfejlődése lassú, a szobatisztaság kérdésében nem partner. A nagyi és a szülők úgy érzik, hogy valamerre tovább kéne lépni a kisfiú megtámogatásáért

Kedves Óvónő!
Az egyik unokám most töltötte a 3.évét. 1 éves korától bölcsődébe járt 2,5 éves koráig. Azóta otthon van,mert januárra várja a lányom a következő(4.) babát. Pici kora óta nagyon eleven. Volt olyan,hogy kérték a bölcsibe,hogy,ha lehet másnap ne menjen,mert ellenőrzés lesz,vagy vendégek lesznek,és unokám nem tud viselkedni,1 gyermekfelügyelőnek csak rá kell figyelni. Otthon is rengeteg a probléma. Mindenhova felmászik,mindent rombol,dobál. A nagytesók nem tudnak nyugodtan játszani,csak,ha bezárkóznak a szobájukba. De igazából ez sem megoldás,mert akkor addig üti az ajtót,míg be nem engedig. Hiába probálja a lányom lefoglalni(gyurma,festés,rajzolás,stb.)nem érdekli. A bölcsiben sem ült le játszani,csak futkározott,verekedett,és ott is felmászott mindenre. Simán letépi a gyerekzárat a szekrényről és kidobál mindent. Tv-nek nekidobálja a kockát,laptop,telefon nem lehet szem előtt,mert lesodorja. Rengeteg mindent tönkretett már. Még szinte semmit nem mond ki érthetően,nem hajlandó foglalkozni a szobatisztasággal. Nagyon nehezen alszik el este,vagy,ha időben elalszik,akkor 4 körül felkel,és nem hajlandó tovább aludni,felveri az egész házat. A nagyok fáradtak,mert nem tudják kipihenni magukat. A védőnő,doktornő azt mondja folyamatosan,hogy ilyen kicsi gyerekkel nem foglalkoznak még sehol,de mi látjuk,hogy gond van(5 gyerekem van,és rajta kivül még 6 unokám).
Tudna tanácsot adni,hogy hova forduljunk? Kisvárosban laknak a lányomék,de több megyeszékhely is közel van.(Győr,Tatabánya,Székesfehérvár).
Előre is köszönöm a válaszát!
Ágnes

 

Kedves Ágnes!

Önnek, Önöknek igazuk van, valóban foglalkozni kell a kérdéssel. Leírása alapján a kisfiú hiperaktív, ill. figyelemzavaros tüneteket produkál. Erre utal, hogy állandóan mozgásban van, valamint mozgásos, motoros ügyetlensége (lesodorja, kiejti, felborítja, stb.), lassúbb beszédfejlődése, alvási és szobatisztasági nehézségei és gyenge szociális alkalmazkodóképessége is ezt jelzi. Tudni kell, hogy a fiúcska nem rossz, csupán valószínűleg hiperaktív, ami igen, sok esetben komoly feladatot ró a vele foglalkozó felnőttekre. Mit lehet tenni? Mindenek előtt jól körülírható és következetesen betartott szabályok közé kell illeszteni mindennapjait. Másrészt mozgásterápia (TSMT, Ayres) ajnlott a fiúcskának. Ezek nyomán csodálatos eredmények érhetők el.

Üdvözlettel: az Óvónő