Alexandra 4 éves kislánya mereven elzárkózik mindenfajta óvodai szerepléstől. Bár otthon nagyon cserfes, aktív, ám az oviban nem akar körjátékokban, közös játékokban részt venni. Hogyan lehet segíteni?

Tisztelt pedagógus!A kislányom 4 éves és egy éve jár az oviba,itthon nagyon aktív verseket, és énekeket énekel.Nagyon cserfes,viszont az oviban vissza fogja magát míg a többi gyerek készül az előadásra, és próbálnak ő ebből ki húzza magát. Nem hajlandó a pedagógusokkal együtt működni,így az a vége,hogy ki marad az előadásból.Volt már hogy ő is részt vett benne és nagyon ügyes volt,most viszont teljesen ki húzza magát belőle.A gyerekekkel sem akar részt venni a korjatekokban, és más játékokban sem.A barátkozás is nehezen megy.Nagyon aggódom, hogyan tudom ezt a helyzetet meg oldani, és miben tudok neki segíteni mint szülő? Előre is köszönöm szépen a válaszát.Tisztelettel: Alexandra.

Kedves Alexandra!

Úgy vélem, ebben az esetben nincs miért aggódnia. Kislánya visszahúzódó, gátlásos magatartása nem érdektelenségből ered, hiszen amit az oviban játszanak, csinálnak, az nagyon is hatással van rá, hiszen otthon mondogatja, előadja. Tetszik neki az ének, a vers, amit ott hall, motivált arra, hogy részt vegyen benne és kellő bátorítás mellett előbb-utóbb meg fog törni a jég. A lényeg, hogy ezt sok-sok otthoni és óvónői dicsérettel meg kell támogatni. Ha az oviban egy-egy ilyen szereplés után őt is megdicsérik, megtapsolják, az hihetetlenül előrelendítheti a folyamatot. Hasznos lehet még, ha pl. körjátéknál egy barátja vagy az óvó néni kezét foghatja meg. Az én kisfiam addig a pontig nem volt hajlandó versmondó versenyen részt venni, míg a nővérétől és osztálytársaitól nem kapott kedvet, ill. közösen el nem mentünk megnézni előbbiek gálaműsorát. Ezután következett az élmények itthoni kijátszása. Természetesen az egész család ott ült a nézőközönség székein és megtapsoltuk ifjú művészünket. A játékélményen keresztül kedvet kapott, azután boldogan vettem tudomásul, mikor teljesen magától mondta nekem, mennyire szeretne részt venni a versmondó versenyen. Büszkén jelentem, dobogós lett. :) Tehát nem kell megijedni, ha eleinte elzárkózik a szerepléstől, kellő motivációval előbb-utóbb oldható a gátlás.

Üdvözlettel: az Óvónő