Az óvodákban, iskolákban időről-időre felüti a fejét a fejtetű. Ilyenkor aztán megy az egymásra mutogatás, a „vajon ki hozhatta be a fertőzést a közösségbe?” című találgatások. Ez felesleges és megalázó lehet a „gyanúsítottal” szemben. Az ugyanis, hogy honnan indult ki, illetve „miért kapta el XY, biztos koszosak, igénytelenek” stb buta megközelítés. Mindenki elkaphatja ugyanis, az eredet pedig nem nyomon követhető. Előbbiek helyett helyesebb, ha vagdalkozás helyett higgadtan átgondoljuk és informálódunk a problémáról, keresve a megoldást.

Mit kell hát tudni a fejtetvességről?

A fejtetű rendkívül pici (2,5-4,5 mm) szárnyatlan, az emberi fejen élő rovar. Színe szürke vagy világossárga, ám vérszívás után potroha piros, később fekete lesz. Naponta 6-12 alklommal szív vért. Megfelelő körülmények között akár 3-4 htig is elél az emberi fejbőrön.

Miért viszket?

Vérszívás során értágítót, véralvadásgátló és viszketést kiváltó anyagot juttat a szervezetbe.

 

Milyen gyorsan szaporodik?

Pont ez a probléma, nagyon gyorsan. A nőstények általában a tarkó környékére teszik gyöngyházfehér serkéiket, melyek nehezen húzhatók le a hajszálról. Ezek külsőleg a korpára hasonlítanak. A serkék 7-8 nap múlva kikelnek és azonnal táplálkozni akarnak. Víz alá merülve (tehát hajmosással) nem pusztulnak el. Mikor a gyerek megvakarja a fejét, felsérti a bőrfelszínt és máris „tálalva van a lakoma”. Fejtetűvel bárki megfertőződhet, tetvesség nem csak piszkos, elhanyagolt körülmények között élő családokban fordul elő. Megkapni nem szégyen, de eltitkolni, nem kezelni, továbbadni és ezzel a közösséget veszélyeztetni felelőtlenség!

 

Hogyan terjed a fejtetű?

A fejek túl közel hajolásával, így erre (is) figyelmeztessük a gyermeket. Továbbá fésűvel, hajkefével, közös hajgumival ill. óvodában az ágyneműk érintkezésével is továbbadható.

 

Mi a teendő, ha fejtetű fertőzöttséget tapasztalunk?

  • Időről időre vizsgáljuk át a gyermek haját, nincs-e benne élő fejtetű vagy serke.
  • Figyeljük a gyermeket, ha gyakran vakarja a fejét (különösen a füle körül) nézzük át a haját. A vizsgálatot megfelelő világítás mellett kell végezni.
  • A hajból távolítsunk el mindent (pl. hajgumit, hajcsatot, hajpántot), ami a kifésülést, átvizsgálást zavarhatja.

 

Mit tegyünk, ha tetűt, serkét találunk gyermekünk hajában?

  • A gyógyszertárakban, esetleg drogériákban kapható tetűirtó szerekkel (ezek különböző kiszerelésben pl. irtószer, sampon, hajszesz, spray, gél, oldat, krém állnak rendelkezésre)kezeljük le a gyermek haját a használati utasításnak megfelelően. A kezeléstől elpusztult serkéket a hajról távolítsuk el, ugyanis a serkementesség jelzi, hogy a kezeléssorán gondosan jártunk el.
  • A hajszálon maradt serkéket ecetbe mártott sűrű fogazatú fésűvel tudjuk leszedni, ezen kívül a serkéket a hajszálról körömmel vagy csipesszel is le lehet húzni, vagy egyszerűen vágjuk le azt a hajszálat, amin serke van. (A serke eltávolítását megkönnyítő készítményt is lehet vásárolni.)
  • A fésűn, hajkefén, hajgumin található fejtetvek néhány perces forró vízbe mártással, a textíliák (pl. sapka, sál, törölköző) pedig azok anyagától függően magas hőfokon történő mosással/ gőzölős vasalással pusztíthatók el.

 

Gyermekem óvodájában, iskolájában tetű fertőzöttség ütötte fel a fejét. Mi a teendő?

  • Először is ellenőrizzük le, hogy a gyermekünk haja tetűmentes-e. Ha szükséges, kezeljük le a haját és a serkéket távolítsuk el a hajszálakról.A hajjal érintkező tárgyakat/textíliákat tetű mentesítsük.
  • Ha a gyermek haja fejtetűmentes, megelőzésként a fejtetvek távoltartására különböző irtószerek alkalmazhatóak:a hajmosás után alkalmazott tetűirtó hajszesz meggátolja a fejtetvek hajban történő megjelenését és a következő hajmosásig biztosítják a tetűmentességet. A hajat minden reggel, közösségbe indulás előtt fejtetű riasztó/megelőző aeroszollal/spray-vel lehet bepermetezni, melyek védelmet nyújtanak a fertőződéstől.

A megelőző hatással rendelkező samponok fejtetű riasztó és megtelepedés gátló hatással rendelkeznek, így akadályozzák meg a tetvesség kialakulását.