Lóri első osztályos, vidéki kisfiú. Édesanyja minden reggel bekíséri az iskolába és délben érte megy. Lóri több osztálytársa azonban teljesen egyedül közlekedik. Vajon mindegyikük tisztában van az alapvető közlekedési és biztonsági szabályokkal? Fontos, hogy ezeket idejekorán ismertessék meg a gyermekkel, hiszen életet menthet!

Akár vidéki, akár fővárosi gyermekről van szó, a közlekedési szabályok ismerete, betartása mindegyiküknél alapvető fontosságú. Melyek ezek? Nézzük át a leggyakoribb veszélyforrásokat:

A gyerekek sokszor nem a zebrán kelnek át, hanem, - útjukat praktikussági alapon lerövidítve, - itt-ott az autóúton. A legkörültekintőbb járművezetőt is meglepheti és tragikus következményei lehetnek, ha váratlanul átszalad az úttesten egy gyalogos. Féktávolságon belül ugyanis nem a vezetőn múlnak a dolgok…

És ha már „praktikusságról” beszélünk, a gyorsabb célba érkezés sem utolsó szempont a gyerek számára. Ilyen alapon aztán adja magát a helyzet, hogy a zöld jelzést meg sem várva, pirosnál próbál átszaladni az úttesten. Meg kell értetni a gyermekkel: „lassan járj, tovább érsz!”

Másik nagy veszélyforrás a busz takarásából való kilépés az útra. Számtalan borzalmas tragédia figyelmeztet minket arra, hogy alaposan tudatosítsuk a gyermekben ennek tilalmát. Beszélgessünk róla újra és újra, hívjuk fel a gyerek figyelmét a takarásból való útra lépés várható következményeire. Ugyanígy veszélyes lehet hirdetőoszlop, ill. más nagyméretű tárgy mögül kilépni, ezekről is ejtsünk szót!

Zebra és lámpa híján hajlamosak a gyerekek ész nélkül átszaladni az úttesten. Nagyon hasznos lehet, ha eljátsszuk az úton való átkelés hogyanját. Egy gyerek legyen a gyalogos, egy személy az egyik oldalról érkező jármű egy másik személy pedig a másik oldalról jövő autó. Játssza el a gyermek, hogy a járdáról való lelépés előtt először balra néz, utána jobbra és megint balra, majd akkor lép csak az útra. Fontos megtanulnia, hogy ekkor csak az út feléig sétáljon el, majd miután figyelmesen ismét ellenőrizte, hogy nem jön-e semmi jobbról, akkor fejezze be az átkelést. Ha mindezt eljátsszák, sokkal élményszerűbb és maradandóbb lesz a tanulás. Ehhez persze mindenekelőtt a legalapvetőbb ismeret, hogy biztonsággal megkülönböztesse a bal-jobb irányokat. 

Gondolja át, hogy az Ön gyermeke milyen közlekedési szituációkkal és azok veszélyeivel találkozik, találkozhat útja során, és tudatosítsa csemetéjében az ezekkel kapcsolatos helyes viselkedést. Mindemellett igen tanácsos legalább harmadik osztályos korig felnőtt kíséretében közlekedni. Ugye tudja: jobb félni, mint megijedni!

Kategória: