Az óvodában előforduló balesetek megelőzése pedagógusoknak és szülőknek közös felelőssége. Vegyük sorra, ki mit tehet a veszélyhelyzetek kiküszöbölése érdekében.Az óvodapedagógus figyelemmel kíséri, hogy:

 

  • a gyerekek által használt helyiségek ( csoportszoba, öltöző, mosdó), valamint a kültéri játékok kellően biztonságosak-e. Amennyiben problémát észlel és azt ő személyesen nem tudja elhárítani, arról azonnal tájékoztatja az óvodavezetőt és gondoskodik arról, hogy a veszélyesnek vélt eszközt a gyerekek annak felülvizsgálatáig, karbantartásáig ne használják.
  • az óvodai használatban lévő bútorok megfelelő méretűek és állapotúak legyenek, éles, hegyes részek ne veszélyeztessék a gyerekeket.
  • a benti és a kinti eszközöket játékidőben rendeltetésszerűen használják a gyerekek. Pl: ne álljanak a székre, ne másszanak felfelé a csúszdán, stb. A szekrények ajtaját mindig zárják be a gyerekek.
  • a csoportszobában tilos szaladgálni, fogócskázni. Ez alól kivételt képeznek a torna, esetleg ének foglalkozások, ahol a tervezett tevékenység előtt „biztosítja a helyszínt“ az óvó néni.


A szülő figyelemmel kíséri, hogy:

  • gyermeke kényelmes és biztonságos öltözéket viseljen. Ne lógjanak ki belőle zsinórok (bármibe beleakadhat), de a hegyes, szúrós zippzárak, kapcsok is komoly sérüléseket okozhatnak. Az ezzel kapcsolatos óvónői jelzéseket is megszívleli, hiszen az a gyermek érdekeit szolgálja.
  • a csoportszobában használatos mamusz és tornacipő gumitalpú, jól tapadó kell hogy legyen, így kivédhető az elcsúszás. A kinti cipőnél ugyanígy kell figyelni a megfelelő minőségre, méretre. Tudnunk kell, hogy igen veszélyes lehet, ha túl nagy méretű vagy nem megfelelően záródó cipőt adunk a gyermekre.
  • a gyermek ne viseljen ékszereket, órát az óvodában, hiszen az bármibe beleakadhat és súlyos sérüléseket okozhat.

 

Kategória: