Tanító és kivételezésAz iskolában dolgozó pedagógus gyerekének sokkal könnyebb kitűnő eredményt elérnie, mint egy "civilnek"- tartja a közvélemény. Előny vagy hátrány, ha a tanító, tanár néni csemetéje épp abban a suliban tanul, ahol szülője dolgozik?


Andrea tanító néni egy általános iskolában, fia és lánya ugyanabba az intézménybe jár. Mikor az anyuka fia kitűnő bizonyítványával büszkélkedett, a többség csak legyintett: mit ér az egész, anyuka elintézte neki.

Szilvi, -akinek mindkét szülője pedagógus volt a sulijában, - már másként látja a dolgot:
- Úgy érzem, nem hogy könnyebb, de sokkal inkább nehezebb volt a helyzetem, mint a többi diáknak. "Tanár néni és tanár bácsi gyerekeként" sokkal többet vártak el tőlem mind a szüleim, mind a többi tanár.

Dóra ellenben más véleményen van:
- Az osztálytársam: Réka anyukája matematika tanár volt a suliban, vele mindig érezhetően kivételezett minden pedagógus. Felejthetetlen emlékem, mikor Réka beszélgetett az órán, a tanárnő elvette a magatartás kártyáját, ám rövid sírdogálás után, - mily meglepő, - megsajnálta és visszaadta neki. Egyszer hozzám szólt a padtársam, én odafordultam hozzá, ám anélkül, hogy egyetlen szót is szóltam volna, tőlem (!) vették el a kártyát. Egész órán sírtam, és biztos voltam benne, hogy Rékához hasonlóan én is visszakapom majd a magatartás kártyát, ám csalódnom kellett: a tanárnő óra végén csak ennyit mondott: "Ne sírj, ettől még nem dől össze a világ!" Ezek a szavak egy életre belém vésődtek és az az igazságtalanság, ami a mai napig mérhetetlenül dühít!

Valószínűleg mind az egyik, mind a másik oldalnak megvan a maga igazsága:
- A tanár néni gyerekének (a jó kollegális viszony érdekében) nehezebben vésik be a rossz jegyet vagy az intőt.
- A tanár néni gyerekénél könnyebben tolerálják a kisebb hiányosságokat, mulasztásokat is a fenti okok miatt.
- A tanár néni gyerekének azonban alaposabban fel kell készülnie, hiszen "mégsem éghet le a nemtudásával", ha már anyja, apja iskolai pedagógus.

Mielőtt bárki feje fölött pálcát törnénk, gondoljuk át mindkét vonatkozásában a dolgokat!


 

Kategória: