Sajnos előfordul, hogy napközben, hirtelen lesz rosszul a gyermek az óvodában, iskolában, ezért nem árt tudni, mi a szülők és a pedagógusok teendője ilyenkor. Mindenekelőtt egy aranyszabály szülőknek: ne vidd gyermekedet közösségbe betegen, de akkor sem, ha a beteg állapot nem nyilvánvaló. De hát nem lázas, miért tartanám otthon? - hördülnek fel néhányan, hiszen próbálják megúszni, hogy a betegápolás miatt ismét hiányozzanak a munkahelyükről.

Ne feledd: a munkahely nem örök, de a gyereked egészsége, érdeke mindig is örök, elsődleges szempont kell hogy legyen. Arról nem is beszélve, hogy a többi gyermek érdekét is tiszteletben kell tartani. És még valami: a lázcsillapítóval nem szüntetted meg a kiváltó okot, maximum kevésbé nyilvánvaló a betegség. (Szerinted. Mert egy tapasztalt felnőtt számára azonnal feltűnik, ha a gyermeket begyógyszerezték) Emiatt aztán szenved a gyermek, akinek igenis nyugodt otthoni környezetre, meleg ágyra és gondoskodó szülőkre van szüksége ilyenkor, nem pedig egy nyüzsgő, kiabáló gyerekcsoportra.

 

Pedagógus teendői:

  • Amennyiben sürgős orvosi ellátásra van szüksége a gyermeknek, az esetleges elsősegély, ill. sürgős orvosi ellátás, adott esetben elkülönítés után a lehető leghamarabb értesíteni kell a szülőket!
  • Ha a gyermek vélhetően fertőző beteg, a lehető leghamarabb el kell különíteni a többiektől.

Szülő kötelességei:

  • A szülőnek kötelessége azonnal a gyermekért menni, ill. elvitelét megszervezni, miután tudomást szerzett állapotáról.
  • Miután a beteg gyermeket hazavitte, gondoskodnia kell orvosi vizsgálatáról, és az ez alapján előírt kezelésről.
  • Ha a gyermek rosszul lett az oviban, iskolában, akkor is tartsuk otthon megfigyelésen, ha másnapra szemmel láthatóan kutya baja.
  • Betegség, rosszullét után orvosi igazolás nélkül nem vihető közösségbe a gyermek! Ne feledjük: nem csak a saját, de közvetve a többi gyermek egészségéért is felelősek vagyunk!

 

Kategória: