Mónika 3,5 éves kisfia elzárkózik a bili-, ill. vécéhasználattól, leginkább a bili mellé ürít, pedig szülei már mindennel próbálkoztak. Hiába azonban a dicséret, példamutatás, magyarázat, sehogy sem járnak sikerrel. Az óvoda ősszel elkezdődik, addig pedig eredményt kellene elérni.

Kedves óvóneni!

Van egy 3,5 éves kisfiam és nem tudom hogyan szoktassam rá a bilire vagy akár a wc re. Szeptembertől ovis lesz de mondta az óvó néni, hogy ezt a problémát nyáron meg kell oldanunk ő nagyfiú és már rég wc re kellene hogy járjon . Most nyár van és nem adok rá semmit otthon hogy könnyebb legyen neki a bilire , de nem akar bele pisilni se kakilni .mindig mellé teszi a produktumot . Mutatjuk neki , magyarázzuk de sehogy se akarja . Meg kérdeztem tőle hogy tudja e hova kell pislini mondta hogy a bilibe és a kakálni is .de nem csinálja .nem tudom miért kezdek aggódni hogy mit tegyek ? Próbáltuk a wc nem akarja fél tőle pedig van létras ülőke és sima fellépő ülés szukitovel , vettem neki piszoart is ahol célba kell lőni de semmi . Apukája is mutatja neki próbálkozunk , egy nap nagyon ügyes szól hogy pisilt , kakilt a bilibe és visszük közösen kionteni, de a következő nap már egy alkalommal se szól és mindig a bili mellé végzi el. Nem értem miért ? Legyen kedves segíteni hogyan tudnák a kisfiaamnk segíteni hogy sikerüljön? Elfelejtettem írni ha sikerült mindig meg dicserjuk látom hogy boldog és büszke magára és jutalmát is kap . De utánna valahogy elfelejti vagy nem érdekli . Németországban élünk .

Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Üdvözlettel: Mónika

 

Kedves Mónika!

A bilitől, vécétől való elzárkózást valószínűleg az újdonságtól való félelem okozza. Egyelőre idegenkedik azok használatától, azonban ettől nem kell megijedni. A legfontosabb kiindulópont, hogy a kisgyermek mindennél jobban szeret játszani, így erre kell alapozni. A bili használatát, mint írja, kipróbálta már, azaz alapvetően szeretne a szüleinek örömet szerezni és ha még ehhez hozzáadódik a játék miatti motiváltság, Ön joggal lehet optimista. A szobatisztaság játékos megalapozásáról egy videóban külön, részletesen is beszéltem, illetve a vécéhasználattól való szorongás lelki hátteréről is.
https://www.youtube.com/watch?v=uLMziJFIg4Q&list=PLeczmItd9FMiO9qSDLCFLIiPh00hPBQBH&index=5&t=163s

https://www.youtube.com/watch?v=TS7LlM3Wt7U&list=PLeczmItd9FMiO9qSDLCFLIiPh00hPBQBH&index=4

Szeretettel ajánlom figyelmébe ezeket és ha további kérése lenne az elhangzottak gyakorlati megvalósításáról, írjon bátran és segítek. Addig is, javaslom, iratkozzon fel „Szobatisztaság játékkal, könnyedén” FB csoportunkba, ahol a sorstársakkal is megbeszélheti az Önt foglalkoztató kérdéseket!
https://www.facebook.com/groups/2650339788597148

Üdvözlettel: az Óvónő