A tanulási nehézséggel küzdő gyermekek problémája már születéstől kezdve egyre láthatóbbá válik. Újszülöttként a szokásosnál érezhetően nyugtalanabb, sokszor hasfájós, pihenése nyugtalan, rendszertelen. Később a mozgásfejlődése is eltérést mutat az átlaghoz képest: vagy sokkal gyorsabb, vagy sokkal lassabb.

 

 

Míg az előbbi esetben gyakran kimaradnak egyes mozgásformák a fejlődés során (pl. egyáltalán nem,vagy csak alig mászik), addig utóbbi esetben sokkal lassabban köszöntenek be egyes új mozgásformák. Bármelyikről is legyen szó, érdemes erre odafigyelni. Bármilyen meglepő, de az sem pozitívum, ha a gyermeknek rohamosan gyors a mozgásfejlődése, pl. túl hamar feláll és elkezd járni. Ebben az esetben ugyanis nem marad elég ideje és lehetősége, hogy kúszva-mászva-ülve CSELEKVÉSBEN felfedezze a körülötte lévő világot, környezetet.  A várható tanulási nehézséget jelezheti a lassabb vagy megkésett beszédfejlődés, illetve a szobatisztaságban való érezhető elmaradás is.

A mozgásfejlődés problémája a későbbiekben is tapasztalható például egyensúlyi nehézségek, koordinálatlan, kissé esetlen mozgás formájában. A gyermek finommozgása, kézügyessége szintén fejletlen lehet, nem szeret és többnyire nem is igazán tud rajzolni.

Ha az Ön gyermekére zömében jellemzőek a fentiek, akkor már kisgyermek, illetve óvodás kortól hasznos lehet fejlesztőjátékokat játszani otthon is, a család hétköznapjaiban. Milyen játékokkal érdemes játszani a várható tanulási nehézségek elkerülése érdekében?

Időről-időre megosztunk egy-egy kiemelt fejlesztőértékkel bíró játékot, melynek preventív hatása igen jelentős.

Elsőként a mozgásfejlesztésre kell koncentrálni, hiszen minden fejlődés alapja a mozgás. A mozgás hatására kezd intenzíven érni az idegrendszer. Ha ezt az alapot nem rakjuk le, a fejlesztés "épülete" kártyavárként omlik össze.

Milyen mozgásfejlesztő játékok ajánlottak?

Mindenek előtt a különböző mozgásformák begyakorlását segítő, illetve az egyensúlyfejlesztő játékokat kell előtérbe helyezni, mint például kötéllétra, gyűrű, ugrálókötél, kisebbeknek hintaló, kismotor. Felbecsülhetetlen fejlesztőértékkel bír az egyszerű játszótéri játék is, mely számtalan olyan mozgáskészséget megdolgoz, mely a tanulási képességek megalapozásához szükséges.

 

 

Kategória: