Sokan talán nem is sejtik, mekkora jelentősége van a mozgásnak az óvodás gyermek életében. Ez ugyanis nem pusztán örömforrás, de alapja a tanulási képességek kibontakoztatásának is, amit pedig az iskolai életben fog hasznosítani a gyermek.

 A gyermek születésétől kezdve mozog, ez adja az alapot környezete megismerésére, feltérképezésére. Gyűjti a tapasztalatokat, megismeri a tárgyak tulajdonságait, mindezt mozgás útján. Egyre jobban ügyesedik, átfordul, kúszik-mászik, feláll, járni kezd, később futni. A mozgásformák egyre bonyolultabbá válnak, így jut el az egyre fejlettebb manipulációig. Mozgáson keresztül ismeri meg a testsémát (megnevezi, felismeri saját testrészeit), tanulja meg az irányokat, téri relációkat, melyek komoly alapját képezik az iskolai tanulásnak, olvasás, írásnak.

Fontos tehát, hogy minél több lehetőséget adjunk a gyermeknek a változatos mozgásra. Óriási jelentőséggel bír az óvodai testnevelés foglalkozás, mindennapos testnevelés vagy akár a szabadtéri mozgásos játékok sora. Szülőként gondoskodjunk a gyakori játszótér látogatásról, illetve a megfelelő mozgásfejlesztő játékok beszerzéséről.

 

Kategória: