okostelefon: kell-e a gyereknekVajon szüksége van-e egy kisiskolásnak a modern kor vívmányaként elhíresült okostelefonra vagy tabletre? Csemeténk naponta rágja a fülünket, vegyünk neki is, mert már vér ciki, hogy az osztályból mindenkinek van, csak neki nincs.

Talán mondanunk sem kell, hogy az előbbi érv nem lehet döntő abban, hogy vegyük vagy sem. A divat-diktálta "elvárások" szinte egyik napról a másikra változnak, és míg ma a miniatűr telkó volt a trendi, holnap már a nagyképernyős okostelóval villoghatunk. Azonban szempillantás alatt odalesz ennek is a varázsa, mikor újabb technikai kütyü hódítja meg a piacot. Ezzel lépést tartani korántsem pénztárcabarát megoldás, de nem is érdemes. Gyermekünknek meg kell értenie, hogy nem kaphat meg mindent, amit a környezet elvárásai diktálnak, így sokkal jobban meg is becsüli, ha kap valamit.

Tartsuk inkább szem előtt a praktikussági és biztonsági szempontokat! Ha valóban szükséges, vegyük meg a gyermeknek a készüléket, de használat előtt állítsuk fel a szabályokat. Pl: iskolában csak akkor kapcsolhatja be, mikor erre engedélyt kap, nem játszhat vele szünetben (órán végképp nem), és csak azokat a telefonszámokat hívhatja rajta, melyeket előre leegyeztetünk vele. Erre egyébként van már néhány jó alkalmazás.

Az internet használatra különösen is oda kell figyelni, hasznos lehet, ha tudjuk, hol szörfözget a gyerek.

Tudatos szülőként mérlegeljük az okostelefon vagy tablet szükségességét, ill. tartsuk szem előtt az előzetesen lefektetett szabályok betartását (mikor, mennyit használhatja, stb.)! 

 

Kategória: